Uroš Smolej

Dramski igralec Uroš Smolej se je rodil 7. marca 1974 na Jesenicah. Po končanem srednješolskem izobraževanju se le leta 1994 vpisal na AGRFT v Ljubljani, kjer je zaključil študij pri profesorjih Borisu Cavazzi in Jožici Avbelj z vlogama Barta v Razrednem sovražniku Nigela Williamsa (r. Vojko Zidar) in generala Etienna Longsegurja v Vitracovi igri Victor ali otroci na oblasti (r. Samo M. Strelec). Za vlogo Barta je (skupaj s soigralci) leta 1998 prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Diplomiral je leta 1998.

Gledališki strokovnjaki ves čas govorijo o enem najboljših igralcev svoje generacije, ki ga odlikuje gibalna suverenost in govorni ter glasovni razpon. Očitno Smolej ta izrazna sredstva s pridom uporablja, a opozoriti je potrebno predvsem na raznolikost vlog, ki jih je oblikoval in tega zanesljivo ni uspel zgolj z zunanjimi sredstvi, ampak s študioznostjo, delavnostjo in raziskovanjem materiala in sodobnega izraza gledališke igre.
Odigral je veliko število naslovnih ali glavnih vlog in pri tem izkoristil možnosti velikih kreacij, ki so bile nagrajene z aplavzom, dobrimi odmevi med strokovno javnostjo in številnimi nagradami.

Vir: Sigledal/wiki

SPLETNA PRODAJA VSTOPNICVSE O PRODAJI VSTOPNIC