Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

JURIJ ZRNEC – LEGENDARNI TRENUTKI Z NJIM

#jurijzrnec #spasteater #igrebrezmeja #moskicom #avdicija #novarunda #smeh

PRVO SREČANJE 
Juretova mami je delala v Mestnem gledališču Ljubljanskem in tam sem ga prvič srečala. Jaz mladenka, on pa še fantič. Takoj sem ga opazila in bila sva si takoj všeč! Bil je zgovoren, odprt in rada sva poklepetala kar na gledaliških hodnikih. Pri nama je bilo kot pri kužkih, a veš, ko gredo mimo 'svoje pasme' in si naklonjeno pomahajo z repom. Takrat se je Jure aktivno ukvarjal s plesom in bil je odličen plesalec, na SP je bil tretji!

Prvič sva sodelovala, ko je bil v 2. ali 3. letnik faksa (op. AGRFT - Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo) - star je bil nekje 24 let in strašno talentiran. Ko sem šla na samostojno pot in odprla lastno gledališče Špas teater – je bil Jure ves čas DESIDERATO na mojem seznamu igralcev.  

PRVA PREMIERA Z JURETOM – NAJLEPŠE DARILO ZA MOJ ROJSTNI DAN

31. oktobra 2002 smo prvič zaigrali vse-svetovno uspešnico, kriminalko Agathe Christie MIŠOLOVKA. Imela je 123 ponovitev, kar je bilo za mlado slovensko gledališče izjemen uspeh! V glavni vlogi je blestel takrat komaj 24-letni Jurij Zrnec. Po mnenju novinarja revije Polet, Andreja Jakliča, je bila predstava uvrščena med tri najpomembnejše v letu 2002. Jure je navdušil z izjemno igro in prezenco, ko se je z lahkoto prelevil v narednika Trotterja, poklicanega, da reši zagonetni umor.

Še danes slišim tisti njegov značilen glas, ki na koncu povedanega za nekaj stopinj dvigne odtenek in energijo… če me zbudiš sredi noč, znam ponoviti njegov tekst:  »Odkril bom morilca! O tem ni dvoma – a mogoče bo za nekoga od vas prepozno! Morilec zdajle uživa, o ja, pošteno uživa!« reče Jurij…


Jure Zrnec kot narednik Trotter v Mišolovki, 2002. Foto: arhiv Špas teater.

Mišolovka je svetovni hit, kriminalka izpod peresa Agathe Christie in najdlje trajajoča gledališka uprizoritev vseh časov. Na londonskem West-Endu jo igrajo že 67 let; prvič so jo uprizorili leta 1952 in od takrat jo neprekinjeno  igrajo. Jaz sem si jo ogledala v Londonu ob njeni 20.710-ti ponovitvi, novembra 2012 je ob diamantnem jubileju '60 let na odru' zabeležila že 25.000 ponovitev. Predstava ima ob koncu dvojni preobrat. Ime morilca je najbolj čuvana skrivnost v svetovnem gledališču. To, da jo neprekinjeno igrajo tako dolgo, pa največja skrivnost moderne zabavne industrije!. Ob koncu predstave se gledalce izrecno prosi, da ga ne razkrijejo.  Po dolgih letih igranja skrivnost ostaja. Predstava je tako kvalitetna, da občinstvo to ceni in dejansko razpleta ne izdaja naprej. Že več kot 60 let! V predstavi se zgodi umor v hotelu … in narednik Trotter, katerega čevlje je obul Jurij Zrnec, je sicer v slovenskih dimenzijah, ponesel predstavo med zvezde.


ZRNEC Z ZRN(E)CI HUMORJA  

Tako je izviren, da bi lahko definirali nov pojem, Zrncev humor! Zrnec ima v svoji DNK nek poseben kromosom za humor - zrnca duhovitosti, ki vrejo na dan, karkoli reče, naredi, ko se giblje, pogovarja, jé. Verjetno se mu še komarji nasmejijo, preden se ga lotijo.


Jure Zrnec. Foto: Miro Majcen

 

Jure je zanimiv in iskren! Ko ga enkrat spoznaš osebno, je kot mi vsi. Dostopen in topel je. Ima svetle in redko tudi manj svetle trenutke, vendar meni največ pomeni to, da je v prvi vrsti človek in da je profesionalen v tem kar dela. In je absolutno genialen! V sebi ima veliko naravne modrosti in neko višje ter prefinjeno razumevanje sveta.

Kot oseba je postal že sinonim za SMEH – ampak v njem ždi pravi, veliki umetnik.
Vzame besedo, prizor, situacijo in nanjo takoj dobi asociacijo, v sebi ima takšen čisto poseben procesor, s katerim opazuje dogajanje in ga oplemeniti. Ko delamo in ustvarjamo, je v njem zmeraj priosten živahen, raziskovalen in luciden duh. Neprestano išče nov, drugačen pogled na stvari. In potem se nam dogajajo točno takšne stvari
J

Saj Jure sam pove, da včasih sreča ljudi, pa se mu kar smejijo. Prepričana sem, da so naša življenja tisto, kar smo mi. Ko je v naši biti nekaj … se to izrazi v realnem življenju. Jaz imam rada zapletene, velike, megalomanske stvari, ki od mene terjajo fokus, organizacijo, pogum in vizijo. Vse to imam v sebi, zato pa se lotevam takšnih 'nemogočih' projektov. Ampak če sem na kaj ponosna, sem na to, da jih vidim kot mogoče – in zato mi tolikokrat uspe v gledališkem smislu narediti nekaj, česar prej Slovenija še ni videla. In če k temu dodam še Juretovo duhovitost, iskrivost in humor, najine stvaritve dobijo ožarči ta njegov plamen, ob katerem se potem grejemo sodelavci in občinstvo. Rada ga imam!

Prijatelja sva že več kot 25 let!
Urška Alič in Jurij Zrnec. Foto: Mare Vavpotič.

 

JURE SE VRNE V MOJE ŽIVLJENJE IN TEATER, Z NJIM PRIDE ŠE 5 MOŠKIH!

5 moških z velikim M. Ko sem takoj po novem letu, davnega 2006, iskala idejo za novo predstavo, sem zasledila špansko uspešnico 5moških.com.

V hipu se povežem z avtorji in kmalu na kavču v enem dihu preberem scenarij. Fantastičen je!
V mislih zagledam najprej Jureta. "To predstavo mora on režirati!", si rečem, "It's a must!"
Poklicala sem ga in sva se dobila – izbor nastopajočih je bil bolj ali manj samoumeven: Seba (Cavazza) in Boris Cavazza, Rado Mulej, Lado Bizovičar in Matjaž Tribušon – magična moška formula se nama je izrisala v le nekaj minutah. Zamisliva si, kako bodo izgledali na odru oni – vsa navdušena jih pokličem, zberem v Mengšu in z Juretom razloživa projekt. Od navdušenja in idej so skakali kot mali otroci. Pa saj, kaj niso moški ravno to?



Jurij z ekipo 5moških.com v času, ko je zasedal vse slovenske medijske prestole; na prireditvah (Podelitev Viktorjev 2003 in 2006 ), na TV in v gledališču (5moških.com in 5moških&5žensk.com, Mišolovka, SNG Drama…).  

ROLLERCOASTER SMEHA

Takoj sem vedela, da bo to vožnja po rollercoasterju. In je bila! Od samega začetka. Smeh, pripombe, vici, zajebancija – NONSTOP! V tekst smo dodali še nekaj slovenskih posebnosti – in te so gledalcem všeč!

Na vajah smo se toliko presmejali, kot se nisem zadnjih 10 let skupaj. Ideje so kar prasketale z vseh strani.


Ajooooj. Lahko si predstavljate backstage!! Foto: arhiv Špas teater.


To je obdobje brez kančka slabe volje. Še težave so se razblinjale pod salvami smeha v dvoranah in v backstageu. Njihova prva vihra možganov na prejeto besedilo predstave je bila slišat takole: »Dajmo napisat komad o tem, kako smo moški krasni, pa zakaj nas ženske ne razumejo, kako to, ko pa smo vendar tko fejst! Čist smo neškodljivi! Sedimo na kavčih in ženskam nič nočemo, mogoče pogledat kako tekmo ali dve. In ni res, da ne maramo pospravljat - mi to obožujemo, samo na svoj način!« so si privoščili naš, nežnejši spol.


Promocijski video za 5moških.com - za ogled kliknite na sliko ali TU


Ta njihova razmišljanja smo dodali, kot češnjico na torto, v predstavo, ki je postala VSESLOVENSKI SUPER HIT! Predstava rekorderka! V njej niso počeli drugega, kot govorili o realnih življenjih. Ampak Jure je skrbno režiral nastop, vrstni red, prehode, interpretacijo - vse tako, da je bila predstava iz minute v minuto bolj divje smešna! Potem smo posneli zgornji video, ki govori o tem, kako ženske ne razumejo moških, oni pa so prijazni kot medvedki.


5moških.com ob praznovanju 200.000 ponovitve – skupaj so jih odigrali 227.000! Foto: Špas teater


Po 250 ponovitvah so bili še vedno nerazdružljivi, nenadomestljivi, 'pravi dedci' skupaj v timu.

ADOLESCENTNI DINOZAVRI – so jih okronale v timu 5žensk.com. V njihovih nastopih smo slišali marsikaj, začenši z največjo problematiko - težavo prezgodnjega izliva. Ta naj bi bržčas imela svoje začetke v kameni dobi, ko je moški, ravno ko je hotel svojo žensko dobro khm … saj veste kaj, presenečeno ugotovil, da mu je za hrbtom spet svetil dinozaver. Seveda je moral hitro končat! Za prezgodaj končani seks pač niso krivi moški, ampak dinozavri! In ja, slišali smo tudi, da če ne bi bilo tečnih žensk, ki jim gre na živce polulana wc školjka, tudi oni ne bi NI-KO-LI lulali v umivalnik. In zaradi tečnobe so ugotovili, da je tako lulat tudi bolj enostavno; hitro se spere in nič se ne pozna na robu. OMG!
J


5moških.com so dobrodelno nastopili tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Arhiv Špas teater


5 MOŠKIH NA PREŠERNOVEM TRGU V LJUBLJANI ZA HIŠO SREČE
To, da smo 22. junija 2010 odigrali fantastično predstavo 5moških.com je posebna zgodba. Ampak z nastopom smo pomagali ljudem! In do te ideje sva prišla skupaj z Juretom. Odigrali smo jo brezplačno za obiskovalce, gledalci pa ste darovali 1 € v dobrodelne namene. Stopili smo skupaj in zbrali veliko denarja za tiste, ki nimajo razloga za smeh... Špas teter je dobrodelen!  

Takole pa je Jure na svoj, 'a la Jure' način povabil obiskovalce k ogledu in k dobrodelnosti:
https://www.youtube.com/watch?v=8iS7aFnJcW4


FENOMEN .COM KLIČE PO VRHUNCU

Na tej poti moške sreče so korakale vštric tudi fantastična in eksplozivna ženska ekipa 5 žensk.com.
Prav tu v ženski predstavi povedano je bila velika motivacija za fante – trdili so, da ŽENSKI DEL TRILOGIJE LAŽE! :)

 
   

GLEDALIŠKI MARATON 555 – ŠE PREJ PA JURE, JAZ IN 'MALO' WHISKEYA

Z Juretom sva ta dan zakuhala cel ŠPAS v zgolj nekaj urah! Že samo to srečanje bi lahko sam po sebi postal gledališka komedija.

 

JANUAR 2008, nekje v Ljubljani. Srečata se znani Slovenec in znana Slovenka.

PRIZOR I., WHISKEY I.
Samo dva hiperaktivca se lahko spomnita česa takega! Po novoletnem zatišju, ko je Slovenija trepetala v gospodarski krizi, se srečava Jure in jaz … končno v miru poklepetava.
»Dajva nazdravit novemu letu, tvoji fantastični režiji 5moških. com in vsej moški ekipi!« rečem. »Pa dejva«, me postrani pogleda Jure. Omenim mu, da bo kmalu 555 ponovitev predstav 5moških.com in 5žensk.com in da bomo obe predstavi zaigrali v domačem Mengšu skupaj, v dvojčku, da bo nekaj posebnega. Njemu se zdi to občutno premalo … in naroči drugo rundo.

PRIZOR II., WHISKEY II.
Jure me začne prepričevati, »a veš Urša, več kot 235.000 ljudi si nas je že ogledalo in ti imaš v Mengšu 418 sedežev, to ni niti 2 promila, to je četrt požirka najinega prvega whiskeya!« se reži. Z zanimanjem naredim pavzo, da vidim kako daleč bo šel in reče: »Vsaj Hala Tivoli!«
»Jure ne«, mu rečem, »veš, kako je težko v krizi zagotoviti karkoli. Pa toliko ljudi nas že pozna!« in srknem požirek. V sebi začutim tisto zverinco, ki se prebuja (mislim si: neee, Urša, ne! Ne dovoli si te norije!) … in vem, da je prepozno. Zverinica ima rada nemogoče in gre takoj v polni pogon! Spijem whiskey do konca in se branim z najbolj utemeljenimi argumenti. Ampak ne gre, Jure je podoben meni, ko si nekaj zamisli, idejo mora pripeljat do konca. Da vidi, če gre. In jaz vem, da popuščam … z eno nogo sem že tam, v projektu. Zdaj jaz naročim »dvakrat dvojni, prosim!«.

PRIZOR III., WHISKEY III. & IV.
»Dobro, Jure. Recimo, da ja. Ampak zaenkrat samo recimo. Mala dvorna Hale Tivoli. Kdaj, kako bi to izpeljali, ali je to mogoče, koliko sedežev je v tej dvorani, kako bomo to sploh lahko prodali?
»Ah, Urša, sej veš, da nemogoče za naju ne obstaja! Pa še to pomisli – kolikokrat imamo gledališčniki priložnost igrati na velikih odrih, tako kot imajo to, reciva, muzičari?!«
Zaigral je na tisto noto, kjer težko rečem ne. Res je, velik oder bo nagrada za obe ekipi, ki sta poskrbeli za smeh gledalcev že 555-krat! Naročila sva še en whiskey, poklicala taxi in šla vsak na svojo stran premišljevat, jaz po žensko, on po moško
J

Naslednji dan sem dvignila telefon in poklicala v Halo Tivoli. Ostalo je zgodovina. Špasni rokenrol!

V razprodani ljubljanski dami Hala Tivoli smo izpeljali gledališki maraton in ob bok ter pod reflektorje postavili moško in žensko ekipo, ki sta razposajeno občinstvo v ringu prepričevali, kdo je bolj ubrisan, moški ali ženske. Utemeljitev je bilo veliko, rezultat pa kar neodločen. Oboji smo v mnogočem smešni!



555ženske&moški.COM
Pri 5žensk.com so na gledališkem maratonu nastopile:
Tina Gorenjak, Janja Majzelj, Zvezdana Mlakar, Mirjam Korbar Žlajpah in Marijana Brecelj.


ZDAJ PRIHAJA JURE Z AVDICIJO 

Kaže, da so planeti spet tam, kjer so bili 13 let nazaj. Vsaj v Mengšu!
Za nami je poletje, nasmejane vaje, maratonska generalka in prve uprizoritve. V slabih dveh mesecih bomo odigrali Avdicijo več kot 50-krat. Še pred premiero je predstava
že 14-krat razprodana! No comment.

Poleti sva z Juretom uprizorila v Špas teatru pravo Avdicijo. Povabila sva izbrane kandidate za kandidate. In sva odkrila – ZAKLAD HUMORJA, ki sva se ga sicer nadejala, ampak v precej manjši meri. Ti fantje so fenomalni!

Izbrana družba kandidatov za Avdicijo, režiser Jurij Zrnec in kapitanka vesoljske ladje, Urška Alič.
Foto: arhiv Špas teater.

Iskala sva ekipo, kjer bodo posamezniki delovali kot posamezniki in ki bodo v skupini kar najbolj kreativno sproščeni. Ne le, da sva z ekipo, ki zdaj že nastopa, zadela žbico na glavico – ne, ta ekipa je noroooooo smešnaaaaa: Miha Brajnik, Mario Ćulibrk, Goran Hrvaćanin-Gojko Ajkula, Dejan Krupič, Damir Leventić, Aleksandar Rajaković, Nik Škrlec so kandidati, Dario Varga in Alojz Svete (Ljubezenske prevare, Matilda, počak!, Boris, Milena, Radko) pa sta profesorja v alternaciji.

Režija – zdaj vedo to že vsi v Sloveniji – Jurij Zrnec. Jure želi dinamiko, hec na hec, večdimenzionalni humor, on želi tempo, prijeti občinstvo v primež smeha, kot bi te želel s humorjem žgečkat! Ja, Jure občinstvo razoroži s svojo smejalno formulo, ki jim ob spremljanju predstave ne da dihati.


Jure Zrnec intervju Hopla, 2006 (Rastko Tepina). Foto arhiv: Špas teater.


JURE O MENI


Par, da dol padeš od smeha. Foto: Mare Vavpotič, arhiv Špas teater.

Potegnejo me na stran in na posnetku slišim pogovor z Juretom in vprašanje, kako je sodelovati z mano.
Lepo je povedal ta moj…

Jurij Zrnec: »Midva z Uršo imava eno tako zelo, zelo zdravo simbiozo. Med nama je ZAUPANJE. Nekako ne rabiva odvečnih besed ali pa misli ali česarkoli, zato da se zelo, zelo, zelo hitro izenačiva, ujameva.

Drugače pa je to najino sodelovanje, kako bi rekel, že nekoliko barikirano! Moja mami je delala v MGL-ju in sam sem velikokrat kot pokovček hodil tja, v službo k mami. Urša me je spoznala tam, ko sem bil še mlad in majhen J
V lepem spominu imam najino pot v London! Odpotovala sva na ogled predstave 39 stopnic, kjer naj bi jaz igral in naj bi predstavo tudi režiral. Zaradi poškodbe je kasneje žal nisem mogel, drugače pa… naj vam povem, zakaj se vračam (op. v Špas teater)...  Itak, všeč mi je, režimo se in zdrava zafrkancija je ves čas! Ampak …  med nama z Uršo živi eno posebno ZAUPANJE. Tako je bilo pri moških (op 5Moških.com) in tako je zdaj tu, pri AVDICIJI. Midva se dolgo časa nisva videla, praktično od 'moških' do sedaj. Letos sem jo poklical in ji rekel, kaj bi rad delal, je rekla DABEST, ZAUPAM TI, NAREDI. Potem sva imela avdicijo za glumce in to je to. Zdaj boste pa videli, kaj je finega nastalo!

PREJ - POTEM

O Avdiciji si lahko nekaj preberete na naši spletni strani, ampak bistvo boste doživeli ob gledanju, na odru.

Takšni so bili tik pred preobrazbo

Zdaj, ko tole pišem, se počasi zavedam, kako velik projekt je Avdicija s cvetom slovenskega humorja. Delat v takšnem okolju, jaaaa, superluštno, ampak a veste, da je obenem tudi naporno! Ostati zbran, fokusiran, delaven, profesionalen, ko delaš z njimi – le poglejte natančno naslednjo sliko...

KOSTUMOGRAFIJA, DA TE KAP!

V kreativnem zanosu so fantje skreirali kar 16 različnih likov, zato smo ustvarili dva seta ekip, ki bosta zabavala občinstvo po Sloveniji (več o predstavi Avdicija), Za njihove kostume smo obiskali vse trgovine in obrtnike, od Poncija do Pilata – šivilje, klobučarje, izdelovalce lasulj, gumbarje, kravatarje, XYZ, second hand store, Mango, H&M, Dekatlon, Sariko, MadalBal, Kmetijo Vizjak, DM, Bauhaus, Merkur, Antikvariat, Lesnino … samo zato, da smo dobili, kar so si fantje zamislili in predvsem, da bodo VŠEČ GLEDALKAM IN GLEDALCEM!

In smo spet pri bistvu – draga publika. Zagotovo imamo radi ustvarjanje in gledališče, ampak najbolj ljubi so nam vaši nasmejani obrazi, ko zadovoljni odhajate od nas. 
Pokličem Jureta in mu povem za ta zapis… "hej, preden ti ga pošljem, naj ti preberem le zadnji stavek" ...
po kratki pavzici reče: »Hehe, pa še res je!«

Pridite, dobrodošli!

p.s.

tole fotko sem našla v mojem rumenem fasciklu. Razmišljam o malih pozornostih za novo leto. Jure je rekel, da materialnih želja nima. Saj bi mu podarila vstopnico za Avdicijo… ampak … si bom namesto tega raje izmislila kak nov cilj zanj. Saj jih ima rad.


 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK