Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

Ivo Ban

Ivo Ban se je rodil 19. maja 1949 v Slovenj Gradcu. Na AGRFT v Ljubljani je zaključil študij dramske igre leta 1972 z vlogo Vladimirja v uprizoritvi Beckettove igre Čakajoč na Godota v letniku Ivana Jermana in Franceta Jamnika. Za vlogo je bil nagrajen s študentsko Prešernovo nagrado.
 

Po študiju je nastopal v SLG Celje in EG Glej, zelo hitro ga je odkrila tudi filmska kamera. Od leta 1975 je zaposlen v ljubljanski Drami, kjer je ves čas med vodilnimi igralci, med leti 2008 in 2011 pa je bil ravnatelj tega osrednjega slovenskega dramskega gledališča.
 

Z občutljivostjo, občutkom za mero, sodobnim razumevanjem bitja in nehanja likov, ki jih je ustvaril, je predstavil karakterne like, za katere je bil pogosto nagrajen. Prejel je osem Borštnikovih nagrad za igro, ki jih je okronal še z Borštnikovim prstanom in Sterijevo nagrado. Za stvariteljske razsežnosti v filmskih vlogah je bil leta 1983 nagrajen z nagrado Prešernovega sklada. Nastopil je tudi v več filmih in TV nadaljevankah.
 
Ban400x400
Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK